dilluns, 31 d’agost del 2009

CAP DE SETMANA DE FM'09 I VINS

Aquest cap de setmana he tingut el plaer de degustar autèntics "vinazos", i això sempre és un plaer.
Cada vegada sóc més selectiu amb el tema vins i això és un perill, doncs l'economia i la butxaca es queixen. Per sort, encara em puc pagar i permetre certs luxes.

Al tema. Dijous vaig començar la tanda de vins amb un fabulós "Alion". Grandíssim vi de la Ribera de Duero i de la bodega "petita" de Vega Sicilia. La cosa va començar quan vaig fer una ullada als vins que tenen al rincón del gourmet del Corte Inglés de Plaça Catalunya, i es clar, ja se'm van posar les dents llargues... La bodega del rincón del gourmet no deixa lloc per a la sorpresa, doncs pots trobar vins "clàssics" a preus...mmm..."clàssics". Bon assortit sobre tot de Riberes, escàs, molt escàs de vins catalans i la resta previssible.
Ja allà vaig veure aquest Alion a 40 euros l'ampolla...Així que a l'hora d'anar a sopar al restaurant-xarcuteria "El jabalí", al paralel, i veure aquest "Alion" no em vaig poder resistir.
Es tracta d'un vi que ja havia provat en el seu dia, recordo que vaig comprar l'ampolla al mateix poble de Peñafiel i en vaig pagar 5000 de les antigues pessetes. Així que anava sobre segur.
El vi no deixa cap dubte, és excepcional. Però...sempre hi ha un però... no el vàrem acabar de disfrutar. En primer lloc per que les copes que ens van posar eren de fireta...Els hi vaig haver de dir que fecin el favor de portar unes copes més grans (inicialment ens el servien en unes minicopes). Les segones copes tampoc eren grans, com a molt copes per a finos o degustació de blancs. El que implica doncs que no li treuràs tot el rendimen als aromes del vi.
L'altre problema va ser que no el van decantar i aquell vi necessitava una mica d'aire...Per últim, va ser una ampolla que vàrem demanar entre 4 i mig (el mig és una embaraçada) ansiosos de prendre vi i per tant no va durar gaire...
Tot i això, el vi no deixa cap dubte, és una autèntic "monstre". A més, gosaria dir que és un ribera una mica diferent. És a dir, té personalitat pròpia, es pot diferenciar dels clàssics, d'aquells que podriem dir que són tots semblants. Ara bé, la pregunta és: realment s'ho val ??? és a dir, cal pagar aquest preu ??? En carta vàrem pagar 48 euros, i per 32 teniem un Protos reserva...Mmmmm, haguessim diferenciat el "Alión" del "Protos reserva" ??? És un dubte que per ara no resoldrem, potser sí que els diferenciariem. Crec que aquest "Alion" està més afinat, amb components més làctics i no tanta fusta com l'altre, però sense fer una cata alhora, no ho puc assegurar. En fi, un vi per disfrutar en ocasions especials (pel preu) i per prendre amb calma, degustant-lo i deixant-lo evolucionar un parell d'hores.

Dissabte va continuar el festival de vins. Aquesta vegada amb una autèntica degustació de diferents D.O. amb vins de gran qualitat.
Vàrem començar amb un "Coranya" de la D.O. Priorat. Es tracta del segon vi de les bodegues Sant Genís i Baqué, de Porrera. Un autèntic plaer degustar els vins d'en Joan... Diré que per sobre d'aquest "Coranya" tenen el magnífic, fabulós i per mi insuperable "Clos Monlleó" (l'únic vi fins ara que ha aconseguit deixar-me extassiat...).
El vi el vaig preparar a conciència. El vaig decantar i el vaig ajustar de temperatura, el vaig deixar quasi un parell d'hores obert i ... No sé, esperaré que algú de vosaltres digui la seva. A mi se'm va quedar curt o no li vaig saber treure tot el suc. Potser no era el dia o el moment. Em queda el dubte de l'anyada, era del 2000 i no sé que tal va ser aquesta anyada al Priorat. Per sort en tinc una altre ampolla que reservaré per prendre en la intimitat (no com dissabte). Tot i això, reconec que l'he tastat altres vegades i és un gran vi (preu 27 euros).

El sopar va continuar amb un "Torremilanos gran reserva" de l'any 1999. Sincerament, a mi aquest dissabte em va agradar més que el "Coranya" i això m'extranya (jejeje). Bo, un vi molt bo. tot i això li poso dos peròs, un excés de fusta pel meu gust i una escassa identitat pròpia, doncs tant els protos, hacienda monasterio, pago de los capellanes, torremilanos, ... em semblent tots molt i molt semblants. En part això ja ho dona la D.O. i és per això que sóc incapaç de diferenciar un bon ribera de 20-25 euros d'un de 35-40 o més. Ens hi haurem d'abocar una mica més dins el món ribera.

Per últim, i ja potser amb un excés de vi al cos, vaig obrir un "Racó d'Atans selecció". Es tracta d'un bon descobriment que vaig fer a la Fira del Vi de Falset. És el gros del Celler Mas de les Vinyes, a Cabacés, i per tant de la D.O. Montsant. Un vi molt interessant, fet amb una base de Cabernet (45%) i amb un coupage amb Garnatxa, Merlot i Samsó. Vi que ha passat 12 mesos en barriques de primer i segon any, i que sobta pel fantàstic regust axocolatat que deixa en boca, així com pel gran aroma a fruits vermells i quelcom de café.
Dels vins comentats, el més modest de tots, però amb una millor qualitat-preu (13 euros).

Forens.

1 comentari: